Mondzorg voor ouderen

GGD Flevoland is in 2016 gestart met een onderzoek naar de mondgezondheid bij (kwetsbare) ouderen in Flevoland en uit dit onderzoek blijkt dat mondgezondheid nog steeds een onderbelicht onderdeel van een gezonde leefstijl is. Steeds meer ouderen behouden eigen tanden en kiezen waardoor de kans op mondproblemen toeneemt. Het onderhoud van ons gebit is van essentieel belang voor onze algehele gezondheidstoestand.

Wat is dat toch met de mondzorg? Mondzorgprofessionals zeggen regelmatig gekscherend: “Als een arts in de mond kijkt, weettie niet wattie ziet”. En laten we wel wezen, de mond is een raar orgaan: Daar steken botstructuren door het slijmvlies heen, wordt deze vochtig gehouden door een zestal speekselklieren, beweegt daar ook nog een tong doorheen en is de mond belangrijk bij allerlei dagelijkse bezigheden: eten, praten, zoenen.

Zonder een voet is het leven lastig, maar wel te doen, zonder mond is het leven ondenkbaar. Een gezonde mond is een voorwaarde voor een gezond leven.

Twee voorbeelden voor een duidelijke medisch tandheelkundige wisselwerking:

> Er is een duidelijke relatie tussen tandvleesontstekingen en diabetes;

> Bij het gebruik van meerdere medicijnen is er bijna altijd sprake van een droge mond.

 

 

In Flevoland heeft de GGD in het kader van het landelijk project ‘de mond niet vergeten’ zich min of meer zelf de opdracht gegeven om de zorg voor de kwetsbare oudere beter over het voetlicht te brengen. Dit is al gedaan door voorlichting te geven aan thuiszorgmedewerkers, aan de ouderenbonden KBO en PCOB en via de casemanagers dementie doet de GGD huisbezoeken.

Op 12 mei 2022 was er een voorlichtingsbijeenkomst bij de KBO in Lelystad. Wim van Ouwerkerk, tandarts geriatrie heeft een lezing gehouden over het belang van goede mondgezondheid. Aansluitend heeft Helma van GGD Flevoland voorlichting gegeven over het verzorgen van de mond. De middag is door de aanwezige leden ervaren als interessant en erg leerzaam. Aan het einde van de lezing zijn veel vragen gesteld over medicatie en mondgezondheid.

 

 

Tip

Geef zelf, maar ook als verzorger van ouderen ten alle tijden aan de tandarts door welke medicatie wordt gebruikt. Medicatie heeft grote invloed op de speekselklieren. Daarnaast kan medicatie cariës en tanderosie bevorderen. Of vraag advies bij de apotheek.

 

Poetsinstructie: de mond schoonhouden bij het ouder worden

Poets twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Als u last heeft van stijve handen wordt het poetsen met een gewone tandenborstel wat lastiger. Een oplossing kan het gebruik van een elektrische borstel zijn. Er hoeft dan namelijk geen druk uitgeoefend te worden op de borstel.

Met een tandenborstel komt u niet in alle hoekjes en gaatjes. Gebruik aanvullende middelen voor de ruimte tussen de tanden, zoals ragers, tandenstokers en flosdraad.

De tong kan gereinigd worden met een tongschraper. Overleg met de tandarts of mondhygiëniste welk middel het beste bij u past en op welke manier u het beste de mond kunt schoonhouden.

 

Klik hier voor de: Poetsinstructiekaarten

 

Klik hieronder voor meer informatie over mondzorg:

Folder mondgezondheid algemeen

Folder mondgezondheid en diabetes

Folder mondgezondheid en inhalatiemedicatie

 

Kijk voor meer informatie van de GGD op de website  Positief ouder worden