Tegemoetkoming in de hoge energiekosten

Er zijn 2 regelingen:

  • energietoeslag
  • het Noodfonds

Voor algemene informatie en bespaartips: www.geldfit.nl/energie

 

Energietoeslag via de Gemeente

Onlangs is het wetsvoorstel energietoeslag 2023 ter advisering aangeboden aan de Raad van State. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de wet is juni 2023. De wijze van uitkeren van de energietoeslag sluit aan op de toeslag voor 2022. Zo krijgen gemeenten in 2023 opnieuw de bevoegdheid om een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Mogelijk kunnen de gestelde voorwaarden van 2023 in een Gemeente afwijken van 2022.

Zodra de voorwaarden en procedure van aanvragen bij de Gemeente Lelystad bekend zijn, worden deze op onze website vermeld.

Voor meer informatie: Nieuwe vergoeding energiekosten 2023 | Gemeente Lelystad

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Er wordt gekeken hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het fonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen.

 

Wie kan bij het Noodfonds aanvragen?

Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend).

Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

De energietoeslag en andere gemeentelijke fondsen worden niet meegenomen in de aanvraag van het Noodfonds via DigiD. Als u steun krijgt van het Noodfonds heeft dit dus geen effect op de energietoeslag.

Voor meer informatie en aanvragen: Tijdelijk Noodfonds Energie