Voorkomen van brand

 

Brand

Brand kan iedereen overkomen. De meeste slachtoffers vallen onder senioren die minder mobiel zijn en daardoor minder goed kunnen vluchten. Daarom vindt KBO-PCOB het belangrijk dat u weet hoe u brand kunt voorkomen en wát u moet doen als er toch brand ontstaat.

Brand in huis wordt meestal door mensen zelf veroorzaakt. En vaak wordt een brand laat ontdekt. Binnen drie minuten kan een klein vuurtje tot een uitslaande brand leiden, daar hoeft geen lucifer aan te pas te komen. Leest u daarom onderstaande tips goed door en download de checklist (knop onderaan).

Hoe voorkomt u brand?

Rookmelders
Om een brand snel op te merken en u te alarmeren heeft u minimaal één rookmelder nodig. Die hangt u in de gang of hal, tussen voordeur en de slaapkamers. Heeft uw huis meerdere verdiepingen, hang dan op iedere verdieping een rookmelder op de overloop, ook op zolder. U koopt rookmelders onder andere bij de bouwmarkt. Test elke maand of de rookmelders nog werken!

Koolmonixidemelder
Als u een gaskachel, geiser, CV-ketel of open vuur in huis heeft, is het heel belangrijk om een koolmonoxidemelder te hebben. U koopt ze onder andere bij de bouwmarkt.

Goede vluchtroute
Een brand gaat snel. U heeft weinig tijd om na te denken. Zorg dat u de route vanuit de kamers naar de buitendeur kent, ook in het donker. Bedenk ook een route voor als de trap en / of voordeur geblokkeerd is. Houd regelmatig een oefening en pas de routes aan als er iets aan de situatie is veranderd. Bepaal ook wie de huisdieren meeneemt.

Weet waar uw sleutels liggen
Het gebeurt helaas te vaak dat mensen niet wegkomen uit een brandend huis, omdat ze de sleutels niet kunnen vinden. Een vaste plek is van levensbelang! Controleer ook of u alle deuren snel kunt openen.

Rook niet in bed!
Roken in bed is levensgevaarlijk. Laat sigaretten en sigaren niet toe in uw slaapkamer. Wanneer u met een brandende sigaret of sigaar in slaap valt, kan uw matras in brand raken.
Controleer altijd of sigarettenpeuken helemaal uit zijn voordat u ze weggooit.

Onderhoud CV-ketel, geiser of gaskachel en ventilatiesysteem
CV-ketels, geisers en gaskachels verhogen het risico op brand als ze niet goed functioneren of als er vuil in zit. Laat deze één keer per jaar controleren en reinigen. Hier hoort ook het onderhoud van het ventilatiesysteem bij. U kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met een erkend installatiebedrijf. Hebt u een huurwoning, vraag dan hoe de verhuurder dit geregeld heeft.

Schoorsteen laten vegen
Om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen, moet u minimaal één keer per jaar de schoorsteen laten vegen. Doe dat voor het stookseizoen begint, in september of oktober. Kijk op www.schoorsteenveger.nl voor een ASPB-erkend schoorsteenveegbedrijf bij u in de buurt.

Zet apparaten uit
Zet alle apparaten helemaal uit als u ze niet gebruikt, ook als u even van huis gaat. Trek desnoods de stekker eruit. De stand-by stand (er blijft dan een lichtje branden) gebruikt u alleen als u zeker weet dat u het apparaat binnen een paar minuten weer nodig hebt.

Gebruik geen water bij vlam in de pan
Gebruik nooit water als u een vlam in de pan hebt. Het brandende vet spat uit de pan, dit kan brand veroorzaken. En u kunt zichzelf verwonden. Schuif een deksel van u af over de pan en laat die zitten tot het vuur gedoofd is. U kunt ook een kleine blusdeken gebruiken. Deze zijn te koop bij bouwmarkten, doe-het-zelfzaken of winkels met huishoudelijke apparatuur. Blijf in de keuken tijdens het koken.

Elektrische apparaten
Door de combinatie van stof en hoge temperatuur kan brand in elektrische apparaten ontstaan. Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Houd brandbare materialen uit de buurt van elektrische apparaten.

Elektrische dekens zijn brandbaar
Elektrische dekens kunnen brand veroorzaken. Als u een elektrische deken bij het opbergen te strak vouwt, kan de bedrading beschadigd raken. Bij gebruik kan er kortsluiting en vervolgens brand ontstaan.

Voorkom kortsluiting
Controleer zichtbare snoeren regelmatig op beschadigingen. Zet snoeren nooit vast met krammen of spijkers om kortsluiting en brand te voorkomen.

Beperkt aansluiting op verlengsnoer
Sluit niet te veel apparaten aan op een verlengsnoer. Deze kan oververhit raken. Als u een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal af. Opgerold wordt het snoer te warm, waardoor er kan brand ontstaan.

Stekkerdozen
Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.

Lucifers en kaarsen
Bewaar lucifers en kaarsen buiten bereik van kleine kinderen. Brand geen kaarsen dichtbij gordijnen of tochtige plekken. Plaats kaarsen altijd in een stevige kandelaar.

Wat als het er toch brand uitbreekt?

  • Zorg dat alle inwonenden weten dat er brand is en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
  • Bel buiten 112 of druk op uw persoonlijk alarm.
  • Geef uw naam, adres en woonplaats en vertel wat er nodig is.
  • Blijf aan de lijn, de telefonist kan u nog vragen willen stellen of advies geven over wat u het beste kunt doen.